26.000 GEZICHTEN – 15 JAAR LATER
Waarom 26.000 Gezichten?
15 Jaar geleden maakten 99 Nederlandse filmmakers even zovele korte filmportretten over de groep van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Aanleiding was de schrijnende situatie van vluchtelingen in die tijd en het weinig humane beleid van de toenmalige minister Verdonk, die te pas en te onpas riep dat uitgeprocedeerden moesten worden teruggestuurd, wat in de meeste gevallen holle retoriek betrof. De meesten konden niet terug naar het land waar ze juist vandaan waren gevlucht. Deze portretten, onder de naam 26.000 Gezichten, brachten deze mensen dichterbij.
Een groot deel van hen had kinderen, die vele jaren tussen angst en vrees hebben geleefd, omdat ze geen toekomst zagen. Deze kinderen waren echter wel geworteld in de Nederlandse samenleving, omdat ze hier naar school gingen, hier vriendjes maakten, de taal spraken en geen ander land kende dan het land waar ze opgroeiden. Na het generaal pardon konden zij zich eindelijk richten op een zorgeloze toekomst in ons land, wat velen van hen aanvankelijk niet gemakkelijk viel. Om te kunnen geloven dat ze nu veilig en welkom waren, daar hadden ze vaak wel even tijd voor nodig.
Twee jaar terug werd er opnieuw breed over deze kinderen gediscussieerd. Het eerder afgekondigde kinderpardon. Kinderen van asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland verbleven, zou automatisch voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. Daarmee werd erkend dat het voor de ontwikkeling van kinderen uitermate schadelijk is om zo lang in onzekerheid te verkeren, of te worden weggestuurd naar een land waar ze geen enkele binding mee hebben. Dit pardon is door onze regering echter niet uitgevoerd zoals het aanvankelijk was bedoeld. Er werden allerlei obstakels opgeworpen, wat opnieuw tot uiterst schrijnende en inhumane toestanden leidde.
Na veel vijven en zessen besloot de Tweede Kamer uiteindelijk dat de grootste groep van de kinderen die hier langer dan vijf jaar zijn, alsnog een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Wel werd het kinderpardon weer afgeschaft, waardoor te voorzien is dat er over vijf jaar opnieuw een grote groep kinderen zal ontstaan, die hier geworteld zijn, niet mogen blijven, maar niet kunnen worden weggestuurd. In de Tweede Kamer is daarom door de oppositie een wetswijziging ingediend, die ervoor moet zorgen dat de rechten van kinderen beter worden beschermd.
Om dit probleem in de publieke aandacht te brengen hebben de initiatiefnemers van 15 jaar terug besloten een nieuwe serie films te maken: 26.000 Gezichten, 15 jaar later. Vier van deze films worden eind van het jaar 2020 uitgezonden door BNNVARA op Nederland 2. In deze nieuwe portretten vertellen kinderen uit films van destijds hoe hun leven sindsdien is gelopen, wat ze heeft geholpen, wat ze moeilijk hebben gevonden. Zij blikken terug op hun kindertijd in de asielzoekerscentra of op het leven van hun gezin als illegalen. Wat hen bindt is de enorme veerkracht die zij vertonen, de motivatie nu iets van hun leven te maken en een aanwinst te vormen voor de samenleving die hen uiteindelijk bescherming heeft geboden en een nieuw thuis heeft geschonken.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis