De kinderen van Moria
Dichters met eigen ervaring als vluchteling schreven voor 26.000 Gezichten een gedicht over de kinderen uit Kamp Moria. Laat de kinderen in de vluchtelingenkampen op de Griekse Eilanden niet in de steek.
Vluchtelingenkamp Moria
Sinds 2015 woedt er binnen de Europese Unie een vluchtelingencrisis. Via oversteek van de Middellandse Zee hebben talloze mensen uit Azië en Afrika de Zuid-Europese landen weten te bereiken. We kennen allemaal de beelden van grote groepen vluchtelingen die over de Balkan trekkend, proberen Duitsland te bereiken. ‘Wir Schaffen das’, zei Bondskanselier Merkel in augustus 2015 nog, om haar bereidheid te onderstrepen deze mensen te ontvangen. Binnen de Europese Unie is echter steeds sterkere weerstand ontstaan om deze groepen op te nemen en een verblijf in Europa te gunnen. Daardoor zijn vele van hen vast komen te zitten in Zuid-Europa, wachtend op de behandeling van hun asielaanvragen.
De afgelopen 6 jaar zijn in Griekenland alleen al meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten aangekomen. Op de vlucht vanuit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden, wordt vanuit Turkije de overtocht gewaagd naar de Griekse eilanden, in vaak gammele bootjes.
De levensomstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden worden met de dag nijpender. Sinds de Turkije-deal in 2016 zitten tienduizenden mensen muurvast in kampen. Zij moeten op de eilanden blijven tot hun asielprocedure is afgerond. Dit maakt de omstandigheden voor de veelal getraumatiseerde vluchtelingen zwaar. Met name voor kinderen is deze uitzichtloosheid uitermate schadelijk en mensonterend.
Deze zomer brandde een opvangkamp op het Griekse eiland Moria af, waarmee dit kamp een symbool werd voor de vluchtelingencrisis in Europa. Velen, ook in Nederland, wilden de vluchtelingen daar te hulp schieten. Een voorstel om 500 kinderen naar Nederland te halen werd door maar liefst 178 Nederlandse gemeentes ondersteund. Toch heeft onze regering deze optie meermalen afgewezen.
In plaats daarvan koos de coalitie er, na verwoede onderhandelingen in september 2020 voor om 50 alleenstaande kinderen en 50 kinderen in gezinsverband naar Nederland te halen. Verbijsterend genoeg, ging dit totaal van 100 wel af van het totale quotum van zo genoemde uitgenodigde vluchtelingen, die Nederland jaarlijks op invitatie naar Nederland haalt. Zo mogelijk nog verbijsterender was het bericht dat de regering, i.c. staatssecretaris Broekers-Knol, er tot op heden niet is geslaagd was meer dan TWEE kinderen te vinden in Kamp Moria, ‘die aan de criteria voldeden’.
Op onze kieswijzer (link) kunt u horen en lezen hoe de verschillende partijen met deze kwestie om willen gaan. Wij roepen iedereen in ieder geval op om TE STEMMEN MET JE HART en de petitie te onderteken.
Print de poster
Shakila Azizzada
Shakila Azizzada is in 1964 geboren te Kabul, Afghanistan. Zij begon al op de middelbare school verhalen en gedichten te schrijven, die zij veelvuldig publiceerde in tijdschriften. Haar gedichten zijn ongewoon eerlijk en fijnzinnig, met name in de manier waarop ze intimiteit en vrouwelijke gevoelens benadert, onderwerpen die zelden door vrouwen worden behandeld in de Dari-taal.
Na haar rechtenstudie aan de Universiteit van Kabul heeft Shakila Oosterse taal- en cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Ze woont sinds 1985 in Nederland en publiceert regelmatig vertellingen, korte verhalen, toneelstukken en gedichten. Haar eerste dichtbundel Herinnering aan niets, verscheen in Dari en het Nederlands. Verschillende toneelstukken zijn verschenen en uitgevoerd, waaronder De geur van verlangen. Zij trad in het verleden regelmatig op bij festivals in binnen- en buitenland.
Shakila was een van de dichters die deelnam aan de Persian Poets Tour van het Poets Translators Center.
Baban Kirkuki
Baban Kirkuki (Kirkuk, 1974) is een Iraaks-Nederlandse dichter en schrijver. Hij studeerde Arabisch taal en letterkunde. Baban vluchtte in 1999 uit Irak omdat zijn pen werd onderdrukt door het voormalige regime van Irak. Inmiddels woont hij zeventien jaar in Nederland. Hij debuteerde in 2006 in Nederland met Op weg naar Ararat, 29 gedichten over Koerdistan, oorlog en angst, maar ook over bergen, de winter en de woestijn. In zijn tweede bundel, Lontananza (2009) staat het verlangen naar zijn geboorteland en naar zijn eigen plek in zijn nieuwe vaderland centraal. Ook in de twee bundels die daarop volgen, Territorium en Licht onbekend, nemen zijn twee identiteiten een belangrijke plaats in. Hij ontving in 2011 het C.C.S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Baban Kirkuki is tevens lid van het Utrechts Dichtergilde.
Juan Heinsohn Huala
Juan Heinsohn Huala (1958, Chili), is dichter, kunstenaar en organisator van culturele evenementen. In 1978 vluchtte hij met zijn ouders naar Argentinië. In 1979 werd de familie uitgenodigd naar Nederland te komen als politieke vluchtelingen.
Heinsohn was verantwoordelijk voor de literaire programma´s bij het Poetry Park Festival, later Dunya Festival en droeg bij aan talloze andere poëzie-evenementen, als organisator en programmamaker.
In februari 2009 is zijn Nederlandstalige poëziebundel Verblijf op papier gepubliceerd.
Op het metrostation Zuidplein te Rotterdam is zijn muurschildering De hele wereld is je vaderland te zien, geschilderd samen met Jorge Kata Nuñez.
In 2009 jaar startte Heinsohn het kinderatelier De Kleine Vis, een buurtinitiatief in Rotterdam, dat hij tot op heden leidt.
In 2015 heeft Heinsohn de Prijs Comunidad ontvangen, een waarderingsprijs van de Chileense gemeenschap in Nederland als dank voor zijn inzet in de wereld van kunst en cultuur, culturele diversiteit en participatie.
Albana Shala
Albana Shala werd in 1968 in Albanië geboren. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde in Tirana en begon op jonge leeftijd te schrijven. In 1995 kwam ze naar Nederland. Haar gedichten werden meermaal gepubliceerd in Nederland, Oostenrijk en Duitsland.
In 2009 debuteerd ze met de volwaardige bundel De digitale paus (Papa dixhital) bij de fijne, eigenzinnige Uitgeverij P. Iedereen heeft zijn eigen Albanië, schrijft de vertaalster Andrea Grill in de inleiding, “Shala neemt je mee naar jouw Albanië”. In de populaire actiefilm Dossier K. kom je echter meer te weten over de Albanezen dan bij Shala. Slechts sporadisch komen haar Balkanroots naar voren.
Vaak neemt Albana plaatsen, zoals Delft bijvoorbeeld, of Amsterdam als aanleiding voor een gedicht.
Moustafa Hamo
Moustafa Hamo (1971, Syrisch Koerdistan) is muzikant, dichter en activist. Hij is in 2015 naar Nederland gevlucht vanuit Syrië. In een korte film op Youtube vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal. Hij vertelt daarin over zijn leven in Syrië, de vlucht naar een veilige plek en hoe hij samen met zijn gezin een nieuw leven opbouwt in dit land. Hij zet zich sinds zijn aankomst in Nederland in om nieuwkomers te helpen sneller te integreren.
Hij doet regelmatig actief mee, samen met zijn gezin, met bijeenkomsten waar aan Nederlanders wordt vertelt over de Syrische cultuur. Muziek en poëzie maakt daar steeds een belangrijk deel van uit.
Bright Richards
Bright Richards (1969) is een Liberiaanse acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 uit de burgeroorlog in Liberia. Richards ging met een beurs van het UAF naar de theateracademie in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse producties en gezelschappen, waaronder het RO theater. In zijn bekroonde theaterstuk As I left my Father’s House vertelt Richards zijn waargebeurde vluchtverhaal afgewisseld met het relaas van een joodse onderduiker en dat van een islamitische vluchteling. Met zijn organisatie New Dutch Connections wil Richards oude en nieuwe Nederlanders met elkaar verbinden.
Albana Shala
Albana Shala werd in 1968 in Albanië geboren. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde in Tirana en begon op jonge leeftijd te schrijven. In 1995 kwam ze naar Nederland. Haar gedichten werden meermaal gepubliceerd in Nederland, Oostenrijk en Duitsland.
In 2009 debuteerd ze met de volwaardige bundel De digitale paus (Papa dixhital) bij de fijne, eigenzinnige Uitgeverij P. Iedereen heeft zijn eigen Albanië, schrijft de vertaalster Andrea Grill in de inleiding, “Shala neemt je mee naar jouw Albanië”. In de populaire actiefilm Dossier K. kom je echter meer te weten over de Albanezen dan bij Shala. Slechts sporadisch komen haar Balkanroots naar voren.
Vaak neemt Albana plaatsen, zoals Delft bijvoorbeeld, of Amsterdam als aanleiding voor een gedicht.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis