STATEMENT
Trudy Mooren
Trudy Mooren is klinisch psycholoog en verbonden aan het ARQ nationaal psychotrauma-centrum, waar ook de dagbehandeling voor vluchtelingengezinnen van Centrum ’45 in Diemen onder valt. Zij is daarnaast hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar zij de leerstoel ‘Family Functioning Following Psychotrauma’ bekleedt. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met de gevolgen van psychotrauma voor relaties binnen gezinnen of families. In die hoedanigheid ontmoet ze in Diemen veel vluchtelingen-gezinnen waarvan de leden traumatische ervaringen hebben opgedaan, zowel in het land van herkomst als tijdens de vlucht. Maar ook de manier waarop de asielprocedure verloopt kan trauma’s veroorzaken, zeker bij de kinderen, zoals ze beschrijft.
In de dagbehandeling voor gezinnen van vluchtelingen in Diemen worden ouders en kinderen samen behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen. Dat wordt met opzet in gezins-verband gedaan, omdat vaak alle leden van het gezin last hebben van de nare gebeurtenissen die hun leven vaak zo moeilijk maken. Om kinderen te helpen heb je als behandelaar altijd ook de ouders nodig, die als co-therapeut samen met de behandelaar het kind helpen te herstellen van de geestelijke kwetsuren die ze hebben opgelopen. Maar als ouders zelf ook in de geestelijke kreukels zitten, kunnen zij de steun aan hun kinderen vaak onvoldoende waarmaken, hoe graag ze dat ook zouden willen.
Daarom heeft Centrum ’45 ervoor gekozen om ouders en kinderen tegelijkertijd te behandelen. Deze behandelingen bestaan uit traumabehandeling, gezinstherapie en alles wat verder kan helpen.
Zie ook bijgevoegde artikelen over onderzoek naar veerkracht bij jonge asielzoekers en over traumabehandeling.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis