STATEMENT
Martin Vegter
Martin Vegter is woordvoerder van Defence for Children.
Hij vertelt hier onder meer dat ook het kinderpardon ten prooi valt aan een lakse en bureaucratische uitvoeringspraktijk. Van alle kinderen die in principe onder de zo genoemde afsluitingsregeling rond het kinderpardon in 2019 met hun familieleden een verblijfsvergunning zouden hebben moeten krijgen, is de aanvraag van bijna de helft van hen nog steeds niet helemaal afgehandeld. Deze kinderen hebben dus na al die jaren van onzekerheid nog eens nu al jaren opnieuw moeten wachten. Dat is slopend voor hun vertrouwen in het leven, iets wat kinderen volgens de deskundigen ernstig kan schaden in hun emotionele en psychische ontwikkeling.
Defence for Children is een organisatie die opkomt voor kinderrechten in het algemeen. Dat betekent dat ook jonge asielzoekers zich voor hulp tot hun helpdesk kunnen wenden, iets wat helaas op grote schaal gebeurt. Kinderen krijgen begeleiding en juridische adviezen bij de problemen waar zij in hun procedures tegenaan lopen. Ook spant Defence for Children zich van oudsher in voor het verbeteren van de rechtspositie van jonge vluchtelingen die in Nederland terecht zijn gekomen. De signalen die via de helpdesk binnenkomen geven voeding aan deze activiteiten, zo zet deze organisatie zich in voor een lobby om het door Nederland geratificeerde internationaal verdrag voor de rechten van kinderen van de Verenigde Naties in Nederland beter en consequenter toe te passen en te toetsen. Maar ook internationaal is Defence for Children actief.
Daadwerkelijke versterking van kinderrechten kan alleen gerealiseerd worden als de rechten van kinderen vastgelegd zijn in wet- en regelgeving en er continu toezicht plaatsvindt op de naleving ervan. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag en alle daaruit voortvloeiende jurisprudentie en andere internationale verdragen als uitgangspunt om kinderrechten geïmplementeerd te krijgen en de naleving te monitoren. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie. ECPAT is een netwerk van organisaties in 86 landen en voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis