26000 Gezichten in de klas – Het onderwijsproject
26.000 Gezichten heeft twee series lessen gemaakt, voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. We hebben stukjes uit onze films gebruikt om leerlingen kennis te laten maken met de wereld van jonge asielzoekers. In een viertal lessen krijgen zij informatie over de achtergronden van het leven van jonge vluchtelingen: waarom vluchten mensen, hoe werkt het als je als kind van vluchtelingenouders in Nederland terecht komt en wat staat je dan te wachten. Wat is er vervolgens voor nodig om hier een nieuw bestaan op te bouwen en hoe beleven kinderen en jongeren die als vluchteling in Nederland asiel zoeken dat?
Het materiaal is geschikt voor digi-bord, voorzien van uitgebreide handleidingen voor docenten. Het is gratis verkrijgbaar. Ga daarvoor naar:
Vluchtelingenkamp Moria
Sinds 2015 woedt er binnen de Europese Unie een vluchtelingencrisis. Via oversteek van de Middellandse Zee hebben talloze mensen uit Azië en Afrika de Zuid-Europese landen weten te bereiken. We kennen allemaal de beelden van grote groepen vluchtelingen die over de Balkan trekkend, proberen Duitsland te bereiken. ‘Wir Schaffen das’, zei Bondskanselier Merkel in augustus 2015 nog, om haar bereidheid te onderstrepen deze mensen te ontvangen. Binnen de Europese Unie is echter steeds sterkere weerstand ontstaan om deze groepen op te nemen en een verblijf in Europa te gunnen. Daardoor zijn vele van hen vast komen te zitten in Zuid-Europa, wachtend op de behandeling van hun asielaanvragen.
De afgelopen 6 jaar zijn in Griekenland alleen al meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en migranten aangekomen. Op de vlucht vanuit Syrië, Afghanistan, Irak en andere conflictgebieden, wordt vanuit Turkije de overtocht gewaagd naar de Griekse eilanden, in vaak gammele bootjes.
De levensomstandigheden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden worden met de dag nijpender. Sinds de Turkije-deal in 2016 zitten tienduizenden mensen muurvast in kampen. Zij moeten op de eilanden blijven tot hun asielprocedure is afgerond. Dit maakt de omstandigheden voor de veelal getraumatiseerde vluchtelingen zwaar. Met name voor kinderen is deze uitzichtloosheid uitermate schadelijk en mensonterend.
Deze zomer brandde een opvangkamp op het Griekse eiland Moria af, waarmee dit kamp een symbool werd voor de vluchtelingencrisis in Europa. Velen, ook in Nederland, wilden de vluchtelingen daar te hulp schieten. Een voorstel om 500 kinderen naar Nederland te halen werd door maar liefst 178 Nederlandse gemeentes ondersteund. Toch heeft onze regering deze optie meermalen afgewezen.
In plaats daarvan koos de coalitie er, na verwoede onderhandelingen in september 2020 voor om 50 alleenstaande kinderen en 50 kinderen in gezinsverband naar Nederland te halen. Verbijsterend genoeg, ging dit totaal van 100 wel af van het totale quotum van zo genoemde uitgenodigde vluchtelingen, die Nederland jaarlijks op invitatie naar Nederland haalt. Zo mogelijk nog verbijsterender was het bericht dat de regering, i.c. staatssecretaris Broekers-Knol, er tot op heden niet is geslaagd was meer dan TWEE kinderen te vinden in Kamp Moria, ‘die aan de criteria voldeden’.
Op onze kieswijzer (link) kunt u horen en lezen hoe de verschillende partijen met deze kwestie om willen gaan. Wij roepen iedereen in ieder geval op om TE STEMMEN MET JE HART en de petitie te onderteken.
Print de poster
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis