STATEMENT
Prof. Erik Scherder
Prof. Erik Scherder is klinisch neuropsycholoog, verbonden aan het VU medisch centrum.
Twee jaar terug heeft prof. Erik Scherder samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen de zo genoemde schadenota geschreven, waarin hij een wetenschappelijke onderbouwing geeft van de stelling dat het huidige asielbeleid een schadelijk effect heeft op de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoeken blijkt, dat langdurige blootstelling aan stress en voortdurende angst er bij kinderen voor zorgt dat hun stress-regulatie-systeem chronisch ontregelt. Allerlei cognitieve functies die zorgen voor een gezonde ontwikkeling worden hierdoor belemmerd en ontregeld.
Dit effect is substantieel en eenduidig. Dat wil zeggen dat het op wetenschappelijke grond gerechtvaardigd is om de effecten van het huidige asielbeleid als zeer schadelijk voor de ontwikkeling te beschouwen. Daarmee is het feitelijk tevens in strijd met het door Nederland ondertekende kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.
Prof. Erik Scherder doet onderzoek naar de ontwikkeling en functioneren van menselijke hersenen, onder uiteenlopende omstandigheden. Hij geeft verder les aan de medische faculteit van het VU medisch Centrum.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis