26.000 GEZICHTEN – 15 JAAR LATER
De geschiedenis van 26.000 Gezichten
15 jaar geleden hebben 99 filmmakers even zovele korte portretten gemaakt van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers. De VARA en de VPRO hebben die ‘gezichten’ uitgezonden, waardoor de statistieken ineens een menselijk verhaal kregen. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2007 heeft het nieuwe parlement op de eerste dag dat het samenkwam voor deze groep wanhopige vluchtelingen een generaal pardon afgekondigd. Kennelijk hebben de kiezers zich toentertijd wat van deze hartenkreten aangetrokken.
In deze portretten wordt in een bestek van 2 minuten een korte schets gegeven van een vluchteling, een stel of een heel gezin, van uiteenlopende leeftijden, uit alle windstreken. Velen van hen waren afgewezen, omdat hun verhaal niet werd geloofd, hun papieren niet in orde waren, ze uit een land kwamen dat door de Nederlandse regering als veilig wordt beschouwd.
De meesten van hen kregen uiteindelijk onder het generaal pardon een verblijfsvergunning, een klein deel van hen was vóór die tijd al uitgezet maar hun land van herkomst. Een nog kleiner deel woont nog steeds in Nederland (of een ander Europees land), maar heeft nooit een verblijfsvergunnning verkregen.
In ongeveer dertig van deze filmpjes hebben kinderen een belangrijke rol. Voor 26.000 Gezichten – 15 jaar later hebben we deze kinderen teruggezocht. Dat is in ruim twintig gevallen gelukt. De helft van hen wilde niet meedoen aan nieuwe films, om uiteenlopende redenen, omdat zij dat te moeilijk vinden en op dit moment liever niet willen stilstaan bij het als traumatisch ervaren verleden.
Eén voorbeeld van het kleine aantal dat niet meer in Nederland bleek te zijn, is een jonge vrouw die naar Afghanistan was uitgezet. Zij moest later met haar familie weer naar Pakistan uitwijken, omdat ze hun leven niet zeker waren. Inmiddels woont zij weer in Afghanistan, maar heeft daar een moeilijk leven in een nog steeds instabiel en voor velen onveilig land.
Gelukkig konden de meeste kinderen die we hebben teruggevonden wel legaal in Nederland blijven.
In 26.000 Gezichten – 15 jaar later zien we wat er van hen geworden is en vooral, hoe zij zich hebben hersteld van de lange en slopende tijd van onzekerheid. Zij vertellen zonder uitzondering dat zij heel dankbaar zijn dat zij in Nederland een nieuw en veilig vaderland hebben gevonden. Zij proberen in de regel door een extra inzet ook iets terug te doen aan het land dat ze na zoveel strubbelingen toch welkom heeft opgenomen.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis