STATEMENT
Esther Zielhuis
Esther Zielhuis is beleidsmedewerkster bij Unicef, coördinator werkgroep Kind in AZC’s.
Zij is coördinator van twee samenwerkingsprojecten om kinderen in AZC’s te ondersteunen: de werkgroep Kind in AZC en Team Up. In deze projecten werkt Unicef samen met onder andere Defence for Children, Warchild, Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting De Vrolijkheid, en Save the Children. Deze werkgroep organiseert activiteiten voor kinderen in AZC’s. Via de aangesloten organisaties in het project Team up steeds op altijd op zoek naar vrijwilligers.
Belangrijkste doel van deze activiteiten is, om de rechten van kinderen te versterken en in praktisch opzicht steun te geven aan kinderen die in AZC’s verblijven. Er worden activiteiten georganiseerd om kinderen sterker te maken en vaardigheden te leren waarmee zij zich beter in de onzekere situatie waarin zij leven, overeind te blijven.
Vaak verhuizen, geen privacy, te weinig hulp bij traumatische ervaringen: de opvang van kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra voldoet niet aan de normen van het Kinderrechtenverdrag. Terwijl deze kinderen al zóveel hebben meegemaakt.
Het leven van kinderen in asielzoekerscentra kan en moet beter, dat vindt de Werkgroep Kind in azc. Deze coalitie van UNICEF Nederland, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, War Child, De Vrolijkheid en Save the Children Nederland zet zich in door onderzoek te doen en door te lobbyen bij de overheid voor kindvriendelijkere opvang, in lijn met eisen die het VN-Kinderrechtenverdrag en de EU-Opvangrichtlijn hieraan stellen. In het manifest van de Werkgroep staan 10 punten hoe de opvang concreet beter moet. De aangesloten organisaties organiseren structurele activiteiten op de azc’s op het gebied van sport, spel, creativiteit en empowerment.
Vrijwilligers gezocht!
Wil je zelf ook helpen om azc’s kindvriendelijker te maken? Dan kan door vrijwilliger te worden voor één van de programma’s die de leden van de Werkgroep in de azc’s organiseren:
TeamUp War Child, Save the Children en UNICEF Nederland hebben hun ervaring en expertise gebundeld in TeamUp: sport-, spel- en bewegingsactiviteiten voor gevluchte kinderen in Nederland van 6 tot 18 jaar. Deze activiteiten zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s, waardoor ze leren hoe ze met hun gevoel kunnen omgaan, wat van pas komt in hun dagelijks leven.
Time4You Project Time4You richt zich op de empowerment van en de belangenbehartiging voor vluchtelingkinderen in de centrale opvang. Met dit project van VluchtelingenWerk kunnen kinderen op adem komen en de handvatten krijgen om sterker in hun schoenen te staan.
De Vrolijkheid. Wil jij deel worden van een landelijk kunstenaarsnetwerk en artistieke projecten organiseren op asielzoekerscentra? Sluit je dan aan als vrijwilliger bij de Vrolijkheid. Afhankelijk van wensen en talenten, kun je op verschillende wijzen creatieve workshops ondersteunen. Ben je een echte aanpakker, heb je affiniteit met kinderen en jongeren en wil je samen mooie dingen maken door middel van kunst? Je bent als vrijwilliger van harte welkom bij de Vrolijkheid.
Defence for Children begeleidt een groep ervaringsdeskundige Jongerenambassadeurs die richting politiek en overheid hun stem laat horen over kindvriendelijke procedures en kindvriendelijke opvang. Als je zelf als kind langdurig in de opvang hebt verbleven vanwege lange en slepende procedures, ben je van harte uitgenodigd je aan te melden.
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis