STATEMENT
Bram van Ojik
Bram van Ojik heeft jarenlang als ambassadeur in Afrika gewerkt en kent de problematie van de migratie-stromen en vluchtelingen heel goed.
In de Tweede Kamer (waar hij sinds 2017 namens GroenLinks zitting heeft) heeft hij zich altijd hard gemaakt voor dit onderwerp. Nadat het kinderpardon in 2018 werd afgeschaft, nam hij initiatief voor een wijziging van de vluchtelingenwet, teneinde de positie van minderjarige asielzoekers beter te beschermen. Hij reageerde daarmee op het uitgebreide bewijs dat met name kinderen door de extreem lange wachttijden in de asielprocedure forse schade oplopen.
Dat heeft te maken met de voortdurende onzekerheid, waardoor zij geen plannen voor de toekomst kunnen opbouwen en de angst om te worden teruggestuurd naar het land van herkomst, waar zij met hun ouders juist vandaan zijn gevlucht omdat zij daar niet langer veilig waren. Maar het heeft ook heel erg te maken met het feit dat kinderen in asielzoekerscentra gedurende hun procedure heel vaak moeten verhuizen, waardoor ze hun school en hun vriendjes en vriendinnetjes weer kwijtraken. Ook kan je geen banden opbouwen met een sportvereniging of andere sociale verbanden.
Moet je je eens voorstellen: je hebt een tijd geleden heel plotseling, soms zelfs zonder afscheid te kunnen nemen van vrienden of familie, zoals opa’s en oma’s, je koffers moeten pakken om te vluchten. En dan moet je nu nog steeds elke zoveel maanden weer naar een andere plek verhuizen. En tenslotte hebben kinderen er ook altijd veel last van om te zien dat hun ouders het moeilijk hebben en het niet goed met hen gaat.
Om te zorgen dat kinderen niet te lang in onzekerheid blijven en snel weten waar zij en hun ouders aan toe zijn, heeft Bram van Ojik samen met collega’s van de Partij van de Arbeid, de Partij voor de Dieren en de Socialistisch Partij een voorstel ingediend om dit in de Tweede Kamer te regelen. Kern van dit voorstel is, dat kinderen voorrang krijgen bij het behandelen van het asielverzoek van hun ouders, zodat zij niet zo lang meer hoeven te wachten. Als je hier klikt, kan je het hele voorstel lezen, wel saai en ingewikkeld. Maar dan weet je ook eens hoe zo’n voorstel eruit ziet.
De partijen die nu samen de regering vormen (VVD, CDA, D66 en CU), willen dit plan echter niet steunen. In maart 2021 zijn er nieuwe verkiezingen. Misschien komt er daarna een regering die dit plan wel wil omarmen. Aan Bram van Ojik zal het niet liggen!
26.000 Gezichten – 15 jaar later is een initiatief van de Stichting Social Image
Website en webfilms zijn geproduceerd door Interakt Productions in opdracht van Social Image.
TV-films zijn een co-productie van Interakt Productions en Social Image, in samenwerking met BNNVARA/NPO.
26.000 Gezichten is mede mogelijk gemaakt door subsidies van:
VSB fonds, Kinderpostzegels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Weeshuis der Doopsgezinden, Vluchtelingenwerk Nederland, Commissie PIN van KNR, Stichting R.C. het Maagdenhuis